Velkommen til Urmagerne.DK - En side om urmagere, ure og teknikken i urene.

 



rolex2.gif (6898 bytes)

 

timeline.gif (4269 bytes)

 

 

 

 


Besøg på Rolex i Biel (Bienne)

 

Denne side er opstået efter, at jeg sammen med mine klassekammerater på urmagerskolen har været på studietur til urenes land Schweiz i foråret 99, hvor vi besøgte en række firmaer her iblandt Rolex.

Vi blev budt velkommen med lidt let morgenmad, og fik derefter en kort introduktion til firmaet og dets historie.

Milestene kan ses på illustrationen her til venstre:

1901: Den første fabrik
1905: Urene bliver navngivet ’Rolex’
1910: Det første chronometer ur konstrueres
1914: Rolex modtager fra det berømte Kew Observatory i England det første certifikat for præcision, der nogen sinde var tildelt et armbåndsur
1926: Rolex opfinder det første virkelig vandtætte armbåndsur, ’Rolex Oyster’
1927: En ung britisk pige svømmede over Den engelske Kanal med sit Rolex Oyster. Hun kom op af vandet med uret i perfekt stand.
1931: Rolex opfinder "Perpetual", en automatiske rotormekanisme, der trækker uret op ved almindeligt brug - forløberen for alle moderne automatiske ure.
1945: Date just lanceres, første automatiske datoskift.
1953: Rolex deltager i besejringen af Mount Everest. Samme år opfandt Rolex det første ur til dykkere, "Submariner"
1954: GMT-Masteren. Uret der viser tiden i to forskellige tidszoner.
1956: Day-Date, viser udover datoen ugedagen, som kan vælges på 26 sprog.
1971: Rolex "Sea-Dweller" lanceredes som det første dykkerur, der var vandtæt ned til en dybde på 610 m. I dag er den samme model vandtæt til 1220 m.
1992: Rolex lancerer Yacht-master, et kronometer med alle de kvaliteter, der har givet Rolex Oyster en prestige uden sidestykke. Ligeledes samles de små afdelinger oppe i bjergene i nogle store bygninger i Biel.

gr_rolex.jpg (26883 bytes)

Afdelingen i Biel står for produktionen af urværkerne og for udvikling af disse.
Det første der slår én når man går ind i deres produktionshaller, er at der er pinligt rent overalt, og gulvet er blank poleret, som på et hospital. Ikke engang deres drejebænke og fræsere er fedtede.
Fra at råmaterialerne ruller ind i fabrikken, til det kommer ud som et færdigt urværk igen, går der 1-2 år. Værkerne undergår en ekstrem streng kontrol hele vejen igennem produktionen. De fleste tolerancer ligger på 5-7 /1000 dele mm., det er mindre end de fleste andre urmærker.
De har investeret i meget avancerede maskiner, der automatisk måler tolerancerne på de emner de producerer, og som selv retter eventuelle fejl. De har også ubemandede transportvogne, der kører rundt imellem afdelingerne langs elektroniske afmærkninger i gulvet, så man ikke skal bruge tid og kræfter for at flytte delene videre til næste trin, vognene kan selv tage elevatorerne og registrerer omgivelserne, så sammenstød undgås.
En anden speciel ting vi oplevede var, at den mand der polerede broer og andre messing dele var blind, han havde arbejdet der i over 30 år og havde stået ved den samme maskine hele tiden. Han kunne høre på lyden fra poleringen når den var færdig, og så følte han efter med fingrene.
Rolex er den eneste urfabrikant der selv er i stand til at producere spiraler, der har afgørende betydning for et mekanisk urs gang. Disse bliver ellers produceret på Nivaroc, Rolex producerer ca. 15-30% af spiralerne selv og gør det for at være uafhængige af andre. De laver ligeledes resten af deres echappement selv.
De har en speciel afdeling for rensning af spildevand, det bliver så rent at det kan drikkes bagefter, og alle metalrester sendes til genbrug.
I perioden 85 – 93 er deres produktion fordoblet, i dag producerer de 6-700.000 Rolex - ure/år, der er 950 arbejdere ansat til dette. De har en særdeles fleksibel arbejdstid som de selv kan planlægge mellem kl.06.00 og 18.00.
At deres kvalitet er meget høj kan bl.a. ses ved at kun 0.2% af herre urene og 0.3% af dame urene ikke består den officielle schweiziske chronometer test med udmærkelse i første forsøg.

Man kan kort sagt sige at Rolex producerer verdens bedste og mest præcise massefremstillede armbåndsure.

Af : Tommy Munk

  Siden er sidst opdateret : 15 December 2005